Padmax – ny uppfinning ska höja padelupplevelsen

Antalet padelbanor har skjutit i höjden i takt med att mängden spelare ökat. Men utan rätt skötsel av banorna riskerar spelupplevelsen att bli sämre och livslängden på konstgräset förkortas. Med hjälp av Padmax, en svensk uppfinning, håller du dina banor i bra skick på ett enkelt sätt.

Enligt Svenska Padelförbundet har antalet banor ökat från 560 till 3500 mellan 2019 och 2021 – en ökning med över 500%  Med över 5,8 miljoner bokade timmar år  2021 gäller det att banorna tas hand om. Padmax har med sin uppfinning skapat en produkt som borstar konstgräsfibrerna för att öka både spelupplevelsen och livslängden på banorna.

Vill maximera spelupplevelsen

Produkten reser fibrerna för att göra så att bollen ”river” i stället för att glida över underlaget vilket resulterar i en jämnare bollstuds. Genom att produkten även fördelar sanden jämnt över banan blir packningen densamma över hela ytan och konstgrässtråna får stöd så att de står upp. Detta maximerar spelupplevelsen, förklarar konstgrästekniker Oskar Gustafsson på Padmax.

Livslängd – en fråga om både ekonomi och miljö

När konstgräsfibrerna ligger ner trampas och slits de nere vid roten. När de får stå upp slits de från toppen – vilket gör att banorna slits långsammare och håller längre. Att banorna behöver bytas mer sällan innebär både sänkta kostnader och minskad klimatpåverkan.

Inbyggda finesser

Uppfinningen har flertalet olika borstar med varierande hårdhet som jobbar på olika höjdnivåer i underlaget. Med hjälp av dessa kan verktyget dra med sig eller släppa av sand och fiber vid rätt tillfälle. I hörnen på produkten sitter hjul för att skydda från att det omringande glaset och metallstängslet tar skada vid användning.