Padelhistorik

Det lär ha spelats något padelliknande på brittiska kryssningsfartyg på 1920-talet, men det är mexikanen Enrique Corcuera som anses vara padelns urfader efter att på 60-talet ha börjat spela padel likt den vi spelar idag. Först 1974 fastställdes de regler som gäller idag.

En mexikansk tennisbana med väggar

Så här ska det ha gått till: År 1974 var Alfonso de Hohenlohe, en spansk prins, i Acapulco (Mexico) där han besökte sin vän Enrique Corcuera. Corcuera hade byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt; en anläggning med väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på ett liknande sätt som i squash och man använde ett likadant perforerat rack som man använde till den existerande sporten paddle tennis. Efter lite förändringar av reglerna för både spelet och spelplanen så fattade Prins Hohenlohe sådant tycke för spelet att han lät bygga de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol.

Padel blev innesporten

Padel blev snabbt innesporten på orten. Kändisar, däribland flera idrottsprofiler, fick sporten att ta ytterligare några kliv i Spanien. Den argentinske miljonären Julio Menditenguia var en regelbunden besökare i Marbella (och god vän till Hohenlohe). Han såg vilken succé padel höll på att bli i Spanien, och bestämde sig för att utveckla padel i Argentina. Inom ett antal år så fanns det 10’000 banor och 3 miljoner spelare i Argentina. Sporten blev alltså snabbt populärt i både Latinamerika och i Spanien. Från framförallt Spanien spreds sporten norrut via semestrande turister, främst från Storbritannien, och är idag en både utbredd och populär sport med miljontals utövare dagligen.

Förbund och tour

År 1991 så bildades International Federation of Padel, i Madrid. År 1992 så spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vart annat år, sedan dess.

År 2005 föddes Pádel Pro Tour, den första professionella padeltouren som samlade de bästa spelarna i världen. Turneringen spelades i Spanien och Argentina och de första – historiska – vinnarna blev Carolina Navarro och Cecilia Reiter på damsidan, och Juan Martín Díaz och Fernando Belasteguín på herrsidan.

2012 tog World Pádel Tour (WPT) över som den samlande touren för världens bästa spelare.

Spanien har idag minst lika många banor som Argentina och cirka 2 miljoner utövare. Padel är den andra största sporten i Spanien räknat till antal utövare.