Padelregler

Padel är egentligen ganska enkelt att komma igång och spela, men det är naturligtvis bra att känna till de grundläggande reglerna för spelet. Här kan du läsa mer om padelregler.

Padelbana

Banan är inte helt olik en kombination av banor för tennis och squash, eftersom att den innehåller både nät och spelbara väggar. I regel ska spelplanen vara rektangulär.

Underlag

Konstgräs är det vanligaste underlaget, men det går också att spela padel på andra syntetiska material, betong eller cement.

Linjer

Linjerna ska helst vara vita eller svarta för att kontrastera mot spelplanen. Linjerna ska ha en bredd på 5 cm.

Nät

I mitten av spelplanen finns ett nät. Nätet måste vara 10 meter brett och 0.88 meter högt på mitten och 0,92 meter i ändarna. Nätets ovankant är försett med en vit remsa på 5 cm, och är tillåten att använda för marknadsföring. Nätet ska vara uppspänt med en metallina som är fäst vid varsin pelare precis utanför spelplanen.

Väggar

Spelplanen är vanligen omgiven av glas och galler som kommer att vara tillgängliga för spel. Den bakre väggen är 4 meter hög varav 3 meter ska vara plexiglas medan 1 meter är galler. Mer om hur spelet via väggarna är beskrivet i padelregler nedan.

Padelregler – så spelar vi!

Padel spelas i princip alltid i dubbel, alltså 2 mot 2 (Padeltotal har dock en speciell singelbana). Spelarna ska ha godkända padelrack, racket ska alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände. Bollen bör vara en speciell padelboll som som är avsedd för sporten. Bollarna ser ut som tennisbollar men håller ett mer lagomt tempo i spelet.

Spelet

Under spelets gång får bollen endast studsa en gång på egen sida. Bollen får endast slås av en spelare, innan den går över till andra sidan. En spelare får antingen slå bollen direkt på volley, efter studs i mark eller låta bollen studsa i marken och vägg innan slaget. Tänk på att bollen endast får studsa en gång i marken.

Serve

För att börja spelet behöver görs en serve. Det finns flera olika sätt att slå en serve i padel, men den får endast slås underifrån eller i midjehöjd. När man slår serven ska man vara placerad bakom servelinjen – den bakre linjen. Innan man får slå över bollen måste den studsa en gång i marken.

Serven ska spelas diagonalt över till motståndaren sida, studsen måste träffa först i motståndarnas serveruta. Efter studs får den ha väggkontakt med plexiglaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att den endast får studsa en gång i marken.

Om bollen går direkt i vägg eller nät så är servefel. Bollen får inte heller ha kontakt med gallret efter studs. Precis som i tennis får man två servemöjligheter. Serven går däremot om ifall bollen skulle ha kontakt med nätet och sedan i golvet.

Poängräkning

Poängen räknas precis som i tennis, första poängen kallas “15”, andra kallas för “30”, tredje kallas för ”40” och den fjärde kallas för “gem”. Om båda lagen har fått 40 var så kallas det för “deuce” (även kallat “lika”). Nästa par som då vinner bollen har “fördel”, om de även vinner den bollen blir det gem. Om paret som har fördel förlorar bollen blir det deuce igen, game blir det när ett par vunnit två bollar i rad.

Set

Det första paret som vinner totalt 6 gem vinner ett “set”, för att vinna ett set måste paret leda med minst 2 gem. Detta är precis som i tennis. Om paren skulle hamna på 5 gem vardera (draw) blir det spel i två ytterligare gem. Om det även skulle bli lika (6-6) efter dessa två ytterligare set, kommer setet bli avgjort genom ett “tiebreak”.

I ett tiebreak så spelas det först till 7 vunna poäng, även här måste man vinna med minst två poäng.

Padelregler – du förlorar bollen om…

  • …bollen studsar två gånger på egen sida
  • …du slår bollen i vägg innan golvkontakt
  • …du gör ett dubbelslag
  • …bollen går i nät på egen sida
  • …du gör två servefel
  • …bollen träffar dig eller din medspelare
  • …du slår bollen innan den går över nätet
  • …du rör nätet med kroppen eller med ditt rack.

Denna sammanställning ger dig som nybörjare en tillräcklig bra inblick i spelets regler för att kunna börja spela.

För mer avancerade utövare rekommenderar vi internationella padelförbundets (IPF) regelsammanställning.

Spelformer

Americano padelregler

En vanlig och uppskattad spelform är Americano, där du genom lottning spelar med olika med- och motspelare i varje match. Matcherna är korta och spelas om ett förutbestämt antal poäng. Om denna summa är t.ex. 24, så kan matchen sluta allt från 24-0  till 12-12. Om matchen slutar 14-10 får spelarna i vinnarlaget 14 poäng per spelare, och förlorarlaget 10 poäng per spelare. Poängen från alla matcher räknas samman och sammanställs i en tabell. Den spelare som har flest poäng totalt vinner turneringen.

Padelregler - banans mått och serve